BISKUT ALMOND COKLAT
Bahan - Bahan :-
- 250 gm Butter (1 Buku)
- 350 gm Tepung Gandum
- 30 gm Tepung Susu
- 3/4 Cawan Gula Halus
- 1 Sudu kecil Baking Powder
- 1 Sudu kecil Perisa Coklat
- 1 Sudu Amplex
- 30 gm Badam Cincang
- Kacang Badam (dipanggang)
- 700 gm Coklat masakan
- 200 gm Coco Butter (warna putih)
Utk Hiasan :
Badam Cincang / Hundred Thousand (manik warna-warni)
CARA-CARA :
- Masukkan butter dan gula halus,dipukul sehingga kembang.
- Kemudian masukkan susu tepung,baking powder dan amplex,pukul sehingga adunan sebati.
- Masukkan perisa coklat dan badam cincang,pukul lagi.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh,kalau adunan masih lembut masukkan tepung gandum sedikit,pastikan adunan ini boleh di gentel bulat atau bujur mengikut citarasa anda.
- Bentukkan adunan ini menjadi bulat atau bujur dan masukkan kacang badam di dalamnya.
- Setelah siap susun semua biskut ini ke dalam dulang pembakar atau loyang yang telah disapu mentega.
- Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit.
- Cairkan coklat masakan dan coco butter dengan cara "double boiler".
- Masukkan biskut ini ke dalam coklat masakan dan gunakan penyepit untuk masukkan ke dalam mangkuk kertas,tabur badam cincang.
- Untuk lebih ranggup masukkan ke dalam peti ais sebentar dan keluarkan untuk dihidang atau disimpan.
sedap
BalasPadamTerima kasih ..
BalasPadamKuih Almond London yang Puan Robiah buat tu memang sedap. Saya dah cuba, berbeza dengan yang beli kat kedai.
BalasPadam